Adverteerders
EASY NOISE CONTROL
#wijzijnakoestiek
Akoestiek en Geluidsisolatie
FAQ
ZOEKEN
Gebruikers
Registreer (NIET verplicht!)
Profiel
Inloggen
Geluidforum.nl forum index
->
In het huis
Plaats reactie
Gebruikersnaam
Onderwerp
Gastcode
Voer
"e3bbb"
in om uw gast-bijdrage te plaatsen
Bericht
Emoticons
Meer emoticons
Letter kleur:
Standaard
Donkerrood
Rood
Oranje
Bruin
Geel
Groen
Olijf
Cyaan
Blauw
Donkerblauw
Indigo
Violet
Wit
Zwart
Letter grootte:
Heel klein
Klein
Normaal
Groot
Erg groot
Sluit tags
[quote="Flanking"]Ik ben een doos-in-doos constructie aan het maken en heb een vraag over flankerend geluid. Op de bestaande betonnen vloer komt een zwevende Nevima vloer op een regelwerk ontkoppeld met kokosvilt. Echter op een aantal plekken in de ruimte staan scheidingswandjes van gipsblokken en die zorgen voor flankerend geluid dat via de bestaande vloer die muurtjes ingaat. Nu heb ik een aantal opties. Muurtjes slopen en nieuwe wandjes op de zwevende vloer zetten zou het meest effectief zijn, maar dat is onhaalbaar. Muurtjes loszagen van de vloer en op regufoam of iets dergelijks zetten is ook een optie. Nu is het zowiezo nodig om de muurtjes te verhogen en dat wil ik doen met gipsplaten die bevestigd gaan worden met zonodig ontkoppelde regels. Ofwel de muurtjes gaan ingepakt worden in een pakket van gipsplaten die langer zijn dan de bestaande muren hoog zijn. Hoe moet ik nu de constructie "gipsplaat - kleine spouw - gibo wand - kleine spouw - gipsplaat" zien. Is dit een massa-veer-massa systeem met een dubbele spouw? Ik neem eigenlijk aan van niet, want de geluidsbron is de gibo wand zelf en die zit midden in de constructie. Is hier dus sprake van een geluidsbron die aan beide zijden door een gipsplaat gedempt wordt? Ik kan ook nog wol in de constructie stoppen en dat zal vermoed ik wel wat bijdragen. Kortom ik ben wat in verwarring. Kan iemand me uitleggen hoe ik de constructie moet begrijpen. De vraag is relevant voor me, want als ik het afstralende geluid van de muurtjes op deze manier (zonodig aan beide kanten ingepakt met een dubbele laag gipsplaten) goed kan dempen, dan hoef ik deze ook niet te ontkoppelen van de vloer. En aangezien dat loszagen en onderkouwen een bewerkelijke klus is, doe ik dat liever niet. Hopelijk kan iemand me wat helderheid verschaffen.[/quote]
Opties
HTML is
AAN
BBCode
is
AAN
Smilies staan
AAN
Schakel HTML uit in dit bericht
Schakel BBCode uit in dit bericht
Schakel smilies uit in dit bericht
Indien je de code niet kan lezen of blind of slechtziend bent, neem dan contact op met de
Administrator
.
Bevestigingscode: *
Voer de code in exact zoals je die ziet. Let op hoofdletters, een nul heeft een diagonale lijn.
Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar:
Kies forum
Bedrijfsmatig
----------------
Geluid op de werkplek
Geluid naar de omgeving
Particulier
----------------
In het huis
Om het huis
Hobby en vrije tijd
Geluid en Geluidregelgeving
----------------
Akoestiek
Expert-forum
Forumgerelateerd
----------------
Informatie over dit forum
Off Topic
Feedback
Onderwerp
Auteur
Bericht
Flanking
Geplaatst: Ma Apr 11, 2016 11:32 pm
Onderwerp: Re: Vraag over oplossing voor flankerend geluid
Quote:
Ja, maakt uit:
Wandje trilt door trillingoverdracht vanuit de vloer -> enkelvoudige spouw;
Wandje trilt door aanstraling t.g.v. luchtgeluid vanuit ruimte -> systeem met dubbele spouw.
Ah, je denkt dus hetzelfde erover als ik .... geloof ik
Ik probeer te begrijpen hoe dit in elkaar zit om de demping van het flankerend geluid in te kunnen schatten. Als ik de constructie zie als scheidingswand tussen twee ruimtes, dus een dubbele spouw, kan ik de demping redelijk bepalen. Maar nu komt het geluid niet direct vanuit een naastgelegen ruimte maar via de vloer in de oorspronkelijke muur. En dan lijkt het alsof er slechts 1 spouw tussen mij en de bron zit. Dus, tov deze bron, alsof ik een massa-veer heb met 1 spouw. En dat dan twee keer
Dan kan ik dit toch, gezien vanuit 1 ruimte, modeleren als een normaal scheidingswandje met een massa-veer met 1 spouw die door luchtgeluid aangeslagen wordt. Mee eens?
Ben je het met mijn toegevoegde toelichting hierboven met me eens dat het toch wel om een doos-in-doos gaat, alleen met een paar hobbels in de bodem? Want als ik hier een gedachtenfout maak, kan ik het nu nog aanpassen.
Geluidforum
Geplaatst: Ma Apr 11, 2016 9:40 am
Onderwerp: Re: Vraag over oplossing voor flankerend geluid
Flanking schreef:
Wat ik echter niet begrijp is of hier sprake is van twee losse massa-veer-massa systemen (gibo-spouw-gipsplaat) of van een simpele geluidsbron met een gipsplaten wandje ervoor, dus geen massa-veer constructie. Ofwel maakt het wat uit om te bepalen of er sprake is van een massa-veer of de beweging die het gibowandje krijgt, ontstaat via luchtgeluid of op mechanische manier via zijn voeten.
Ja, maakt uit:
Wandje trilt door trillingoverdracht vanuit de vloer -> enkelvoudige spouw;
Wandje trilt door aanstraling t.g.v. luchtgeluid vanuit ruimte -> systeem met dubbele spouw.
Flanking
Geplaatst: Zo Apr 10, 2016 7:48 pm
Onderwerp: Re: Vraag over oplossing voor flankerend geluid
Dank je voor je reactie.
Geluidforum schreef:
Dat ben je duidelijk níet aan het doen
Ik ben een complete doos aan het maken, dus vloer, wanden en plafond en dat is inderdaad om omgevingsgeluid/trillingen te weren.
De muurtjes doorbreken jammer genoeg de bodem van de doos op dit moment, maar als ik die ontkoppel van de vloer of inpak in gips wordt mijn doos toch niet meer doorbroken? Hij heeft alleen wat uitstulpingen in de bodem. Maar zolang die uitstulpingen netjes aansluiten op de rest van de doos, heb ik toch een akoestisch gesloten constructie? Of zie ik iets over het hoofd?
Slopen is jammer genoeg geen optie.
Quote:
Zo na eerste lezing kan ik hier wel voor een groot deel in meegaan.
Mooi
Wat ik echter niet begrijp is of hier sprake is van twee losse massa-veer-massa systemen (gibo-spouw-gipsplaat) of van een simpele geluidsbron met een gipsplaten wandje ervoor, dus geen massa-veer constructie. Ofwel maakt het wat uit om te bepalen of er sprake is van een massa-veer of de beweging die het gibowandje krijgt, onstaat via luchtgeluid of op mechanische manier via zijn voeten.
Geluidforum
Geplaatst: Zo Apr 10, 2016 6:55 pm
Onderwerp: Re: Vraag over oplossing voor flankerend geluid
Flanking schreef:
Ik ben een doos-in-doos constructie aan het maken.
Dat ben je duidelijk níet aan het doen, tenzij:
Quote:
Muurtjes slopen en nieuwe wandjes op de zwevende vloer zetten (...)
Dát (mét een plafond) is een doos-in-doos constructie.
Ik neem uit je uitleg aan dat de 'doos' die je gaat bouwen de stille ruimte moet zijn en dus trillingen en geluid vanuit het gebouw tegen moet houden.
Quote:
Is dit een massa-veer-massa systeem met een dubbele spouw? Ik neem eigenlijk aan van niet, want de geluidsbron is de gibo wand zelf en die zit midden in de constructie. Is hier dus sprake van een geluidsbron die aan beide zijden door een gipsplaat gedempt wordt?
Zo na eerste lezing kan ik hier wel voor een groot deel in meegaan.
Flanking
Geplaatst: Zo Apr 10, 2016 4:29 pm
Onderwerp: Vraag over oplossing voor flankerend geluid
Ik ben een doos-in-doos constructie aan het maken en heb een vraag over flankerend geluid. Op de bestaande betonnen vloer komt een zwevende Nevima vloer op een regelwerk ontkoppeld met kokosvilt. Echter op een aantal plekken in de ruimte staan scheidingswandjes van gipsblokken en die zorgen voor flankerend geluid dat via de bestaande vloer die muurtjes ingaat.
Nu heb ik een aantal opties. Muurtjes slopen en nieuwe wandjes op de zwevende vloer zetten zou het meest effectief zijn, maar dat is onhaalbaar. Muurtjes loszagen van de vloer en op regufoam of iets dergelijks zetten is ook een optie. Nu is het zowiezo nodig om de muurtjes te verhogen en dat wil ik doen met gipsplaten die bevestigd gaan worden met zonodig ontkoppelde regels. Ofwel de muurtjes gaan ingepakt worden in een pakket van gipsplaten die langer zijn dan de bestaande muren hoog zijn.
Hoe moet ik nu de constructie "gipsplaat - kleine spouw - gibo wand - kleine spouw - gipsplaat" zien. Is dit een massa-veer-massa systeem met een dubbele spouw? Ik neem eigenlijk aan van niet, want de geluidsbron is de gibo wand zelf en die zit midden in de constructie. Is hier dus sprake van een geluidsbron die aan beide zijden door een gipsplaat gedempt wordt? Ik kan ook nog wol in de constructie stoppen en dat zal vermoed ik wel wat bijdragen.
Kortom ik ben wat in verwarring. Kan iemand me uitleggen hoe ik de constructie moet begrijpen.
De vraag is relevant voor me, want als ik het afstralende geluid van de muurtjes op deze manier (zonodig aan beide kanten ingepakt met een dubbele laag gipsplaten) goed kan dempen, dan hoef ik deze ook niet te ontkoppelen van de vloer. En aangezien dat loszagen en onderkouwen een bewerkelijke klus is, doe ik dat liever niet.
Hopelijk kan iemand me wat helderheid verschaffen.
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group.