Auteur Bericht
Eric Desart
BerichtGeplaatst: Zo Jul 08, 2012 9:01 pm    Onderwerp:

Wouter van Aaken schreef:
Bert/ Eric,
@ Eric; Helaas. De maten van de balken kloppen. Ik was al van plan de balken te verstevigen maar ben er toch maar verder in gedoken. Verstevigen is niet genoeg; ik zal extra balken moeten plaatsen.
2) Heeft het zin om een proefopstelling te maken met bijvoorbeeld 2 OSB platen en daarbij te kijken wat het contactgeluid doet en hoe stabiel de vloer is?
3) Hebben jullie andere adviezen?


Goed idee, beginnen met die vloer te verzwaren, en verder de topics hier lezen over zwevende vloeren en voorzetwanden in functie van HT.

Wat Bert ook melde: je zit hier aan de grenzen van het haalbare ....
 
bert stoltenborg
BerichtGeplaatst: Za Jul 07, 2012 1:38 pm    Onderwerp:

Als je hobby wedstrijdboogschieten is, of rallyrijden, en je hebt een kamer van 3 bij 3, hoe ga je dan die ruimte inrichten zodat je er kunt oefenen?
Of zou het kunnen zijn dat je zegt: dat gaat hier nu eenmaal niet?
Wouter van Aaken
BerichtGeplaatst: Za Jul 07, 2012 11:25 am    Onderwerp:

Bert/ Eric,

bedankt voor jullie reactie! Ik ben ervan bewust dat het maken van een muziekkamer in deze condities verre van optimaal is. Ik woon er nu echter en ik zal ergens muziek moeten maken. Ik probeer hierbij tegen een acceptabel budget de situatie te verbeteren.


@ Bert; Metingen worden lastig aangezien de huidige vloer ook al aangepakt moet worden om de stevigheid te verhogen. Ik kan dus niet uitgaan van de huidige situatie want dat is uberhaupt een no/go. Kun je aangeven waar het linke aspect in zit? Zit dat in de mogelijke versterkingsfactor die de vloer bij lage frequenties heeft?

@ Eric; Helaas. De maten van de balken kloppen. Ik was al van plan de balken te verstevigen maar ben er toch maar verder in gedoken. Verstevigen is niet genoeg; ik zal extra balken moeten plaatsen.

@ Beide:
1) Ik neem even aan dat het linke aspect vooral in de vloer zit. Is het zetten van een voorzetwand wel nuttig of wordt het effect daarvan teniet gedaan als de vloer niet goed is. Mijn enige criterium qua geluidsisolatie is dat de buren zo weinig mogelijk last hebben. In huis maakt het niet veel uit.
2) Heeft het zin om een proefopstelling te maken met bijvoorbeeld 2 OSB platen en daarbij te kijken wat het contactgeluid doet en hoe stabiel de vloer is?
3) Hebben jullie andere adviezen?
Eric Desart
BerichtGeplaatst: Ma Jul 02, 2012 4:59 pm    Onderwerp:

bert stoltenborg schreef:
Ik blijf dit soort constructies, ook als het goed gebeurt, link vinden.

Ik steun Berts visie hier. Dit is weer zoveel rekenwerk, waar je op voorhand van voelt dat dit vermoedelijk tekort schiet.
Dit is echt serieus werk om dit alles te kwantificeren.

Zijn die maten van je balken juist (met toegevoegde latten)? Ik begrijp even de link tussen je gerelateerde figuur en je geschreven uitleg niet.
Op het gevoel (voorlopig) denk ik dat je die vloer beter moet verstevigen .....
 
bert stoltenborg
BerichtGeplaatst: Ma Jul 02, 2012 4:53 pm    Onderwerp:

Ik blijf dit soort constructies, ook als het goed gebeurt, link vinden.
Eric zegt ook in dat Brazilieverhaal dat er eventueel moet worden geEQed.
Maar met een echte sousafoon kan dat niet.

Eigenlijk zou je eerst al eens een meting moeten doen aan de bestaande situatie, en dan kun je bekijken of er voldoende verbetering te verwezelijken is om alles de moeite en het geld waard te maken.
Wouter van Aaken
BerichtGeplaatst: Zo Jul 01, 2012 2:22 pm    Onderwerp: Geluidsisolatie houten vloer op dunne balken

Ik ben onlangs verhuisd naar een herenhuis uit de jaren vijftig (dus beg grond, 1, 2 verdieping en zolder). Impressie:



We hebben aan twee kanten buren. De huizen zijn telkens gespiegeld (woonkamers grenzen dus aan elkaar). Op de zolder (ruimte 4 * 6,42 ) wil ik mijn muziekkamer maken. Beide buren gebruiken deze ruimte alleen als opslagplaats. In de kamers op de 2e verdieping slapen bij mijn buren de kinderen. De huizen zijn vrij gehorig (kan dit even niet preciezer beschrijven). De zolder is mijn enige optie om een muziekkamer te maken. Mijn doelstelling is dat ik ook als de kinderen bij de buren slapen, kan werken aan kleine opnames (sousafoon, trombone, gitaar, percussie). Ik denk niet dat ik het zo goed geïsoleerd krijg dat ik er echt kan gaan drummen.
Ik heb de volgende volgorde in gedachten:
1) Vloer isoleren
2) Voorzetwand maken tegen buren
3) Schuine wanden opnieuw isoleren (zit nu alleen piepschuim tegen)
4) Evt. massieve deur plaatsen.

Voor de vloer verstevig ik eerst de balken. Deze waren erg dun (150*50) en werkten als een soort trampoline. Ik ben bezig heb aan beide zijden vloerdelen (110*50) te schroeven en lijmen met bruislijm zodat de balk en vloerdelen goed aansluiten. Aangezien de balken ook na versteviging erg dun zijn (zolder was oorspronkelijk bedoeld als een opslagplek), is een ontwerp met een zware vloer zoals hier: hiergeopperd volgens mij niet mogelijk. De maximale belasting van de balken laat dit niet toe.

Wat dan wel? Geïnspireerd door o.a. dit Bericht
ben ik gekomen tot het ontwerp van
-Balk,
-mdf 3mm op balk gespijkerd (dient om een vlak lijmoppervlak voor de aglomer te creëren)
-Agglomer in stroken van 9,5 breed (breedte verbrede balk)
-mdf 8mm (dient om OSB op te schroeven)
-OSB
-tussenlaag?
-Houten planken topvloer (heb ik nog liggen)

Plaatje:


]
Ik heb een paar vragen:

1)
Is het wel verstandig om de OSB-laag te ontkoppelen van de balken met agglomer? Uitgaande van een belasting 64 kg/m2 over de hele oppervlakte kom je op een belasting van de agglomer van rond de 400 kg/m (balken beslaan 15% van de oppervlakte). Bij de 64 kg/m2 neem ik het gewicht van 2 mensen mee (vraag: is dat terecht of zou je dit achterwege moeten laten). Volgens de grafieken die Eric Desart [/img]hier heeft gepost zou je bij een densiteit van D80 tussen de 10 en 20% indrukking komen. Bij D100 zou je het net de 10% halen. Kan iemand inschatten of dit enig kans van slagen heeft (wordt dit niet per definitie te wankel/ verend, kloppen mijn aannames).

2) Heeft het zin om extra isolatie aan te brengen tussen de OSB en de planken topvloer of krijg je dan het tripple leaf effect? Ik zie heel verschillende verhandelingen hierover op het net.

3) Zijn er andere mogelijkheden deze situatie te verbeteren?

4) Hoe kan de aansluiting tussen voorzetwand en vloer het beste doen?

Optie 1:


Optie 2:

Ben zelf geneigd te zeggen optie 1 omdat je dan meer ontkoppeling hebt maar wil het graag even checken hier.


Mocht ik informatie zijn vergeten die nodig is om mijn vragen te kunnen beantwoorden; let me know! Ik wil dit met de beperkingen die er zijn zo goed mogelijk doen.

Voor de liefhebbers nog een aantal links naar artikel over isolatie van lichte houten vloeren:
http://www.acoustics.asn.au/conference_proceedings/AASNZ2006/papers/p9.pdf

http://www.acoustics.auckland.ac.nz/research/Slides/wespac06_slides_1.pdf

http://www.nrc-cnrc.gc.ca/obj/irc/doc/pubs/nrcc54534.pdf

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group