Auteur Bericht
Bart Hoogeboom
BerichtGeplaatst: Do Jan 17, 2013 11:50 am    Onderwerp:

Het is wel belangrijk wat, wanneer het geluid veroorzaakt wordt.
Het fluiten of piepen kan plotseling komen als een stukje kalk, wat in het water zit, ergens vast komt te zitten.
Het kalk kan zich ook ophopen bij verbindingen zowel gesoldeerde alsmede knelkoppelingen.
Het ie dus belangrijk om te onderzoeken wanneer het optreed.
Ik heb het eens meegemaakt dat als er warm water afgetapt werd er een piepgeluid optrad.
Dit geluid kwam na onderzoek niet uit da waterleiding maar uit de afvoerleiding die uitzette als het warm werd. We hebben de leiding los gezaagd en het probleem is opgelost.
Zo ingewikkeld en toch zo simpel kan het zijn.
Maar eerst heel belangrijk onderzoek wat en wanneer het optreed en alle opties open houden.
Mien
BerichtGeplaatst: Wo Jan 16, 2013 1:05 pm    Onderwerp:

Ik vraag me af of de hoge pieptoon nu weg is. Wij hebben er sinds een week ook last van en ik word er helemaal gek van. Ook al van alles zelf geprobeerd maar nog niet geholpen. En als de installateur er is.. dan maakt ie het geluid natuurlijk niet Sad
Geluidforum
BerichtGeplaatst: Ma Sep 17, 2012 8:31 am    Onderwerp:

Hans schreef:
Ik voel veel met Foley mee: Sinds anderhalve week worden we geteisterd door een hoge fluittoon, een piep in ons huis. (...) Het geluid is er niet continu, komt niet van buiten, is hoorbaar in alle vertrekken, ook als er geen water loopt en geen verwarming “vraagt”. Soms is het iets sterker in volume, meestal monotoon, heel soms pruttelig.

Even voor mijn voorstellingsvermogen: Hoe kan een pieptoon 'pruttelig' zijn?
Quote:
Eerst heb ik de verwarmingsketel ontlucht (kwam overigens nergens lucht) en bijgevuld en daarna de verwarming ’s flink opgejaagd.
Alle radiatoren ook ontlucht?
Quote:
Ik probeer het nu met het verwarmingsleidingsysteem dat bijna geen druk heeft, maar wil nog niet zo ver gaan om het hele systeem leeg te laten lopen (ik ga er van uit dat het verwarmingsleidingsysteem ons douchewater verwarmt).
Warmwatervoorziening is een apart circuit. Het kan wél zo zijn dat de ketel bij een te lage druk in de CV in storing gaat en dus ook geen warm water meer levert.
Quote:
Uit wat meer testjes krijg ik de indruk dat het warmwatercircuit er iets mee te maken heeft.
Omschrijf die testjes eens?
Quote:
Ik heb ook gedacht aan overige leidingen.Met de hoofdkraan dicht en alle waterleidingen flink laten uitstromen (alle druk er af): geen resultaat.
Hoofdkraan dicht en alle kranen open (ook de warme) betekent geen druk of stroming in je warmwaterleidingen. Dit zou juist bewijzen dat je warmwatercircuit géén oorzaak is.
Quote:
Er komen ook veel vragen bij me op:
• Kan het van de buren zijn (we wonen in een doodnormaal rijtjeshuis) ?
• Kan een leidingstelsel met druk, maar zonder stroming dit toch veroorzaken ?
• Kan het toch de/een gasleiding zijn ?
• Kunnen (knel)koppelingen ineens boosdoener worden ?
• Kunnen in vloeren en wanden ingebedde leidingen ineens boosdoener worden
(koudwater ingecementeerd, warmwater in schuim vervormingsvrij )?
• Heeft het zinvol om losse leidingen af te steunen ?

Er zijn allerlei andere mogelijke oorzaken, zelfs medische. Echt hoogfrequente piepgeluiden in leidingen zijn meestal stromingsgeluiden. Afsteunen heeft dus niet zo veel zin. Afzettingen in leidingen kunnen in sommige gevallen tot ruisen/fluiten leiden. Ook de gaskraan dichtzetten is het testen waard.
Hans
BerichtGeplaatst: Zo Sep 16, 2012 11:08 pm    Onderwerp: Fluitende / ruisende / zingende leidingen

Ik voel veel met Foley mee: Sinds anderhalve week worden we geteisterd door een hoge fluittoon, een piep in ons huis. Van de ene dag op de andere. We hebben geen klussen gehad en geen werkzaamheden aan leidingen. Ook geen nieuwe installatie of apparaat. Ik dacht direct aan oneffenheden in het leidingwerk, maar ja vindt die dan ook maar ‘s. De verwarming met de combi-HR-ketel (Vaillant hrSolide, geïnstalleerd ca. 2004, keurig jaarlijks onderhouden) is hoofdverdachte.

Het geluid is er niet continu, komt niet van buiten, is hoorbaar in alle vertrekken, ook als er geen water loopt en geen verwarming “vraagt”. Soms is het iets sterker in volume, meestal monotoon, heel soms pruttelig.

Eerst heb ik de verwarmingsketel ontlucht (kwam overigens nergens lucht) en bijgevuld en daarna de verwarming ’s flink opgejaagd. Dat leek een paar dagen te helpen, maar de fluit kwam terug (een paar maanden geleden moest de ketel flink bijgevuld worden). De ketel afschakelen op een moment dat de fluittoon er is helpt ook niet. Ik probeer het nu met het verwarmingsleidingsysteem dat bijna geen druk heeft, maar wil nog niet zo ver gaan om het hele systeem leeg te laten lopen (ik ga er van uit dat het verwarmingsleidingsysteem ons douchewater verwarmt). Uit wat meer testjes krijg ik de indruk dat het warmwatercircuit er iets mee te maken heeft.

Ik heb ook gedacht aan overige leidingen.Met de hoofdkraan dicht en alle waterleidingen flink laten uitstromen (alle druk er af): geen resultaat. Gaskraan dicht en gaspitten laten uitstromen: geen resultaat.

Er komen ook veel vragen bij me op:
• Kan het van de buren zijn (we wonen in een doodnormaal rijtjeshuis) ?
• Kan een leidingstelsel met druk, maar zonder stroming dit toch veroorzaken ?
• Kan het toch de/een gasleiding zijn ?
• Kunnen (knel)koppelingen ineens boosdoener worden ?
• Kunnen in vloeren en wanden ingebedde leidingen ineens boosdoener worden
(koudwater ingecementeerd, warmwater in schuim vervormingsvrij )?
• Heeft het zinvol om losse leidingen af te steunen ?

Ik heb dus van alles gedaan, maar raak nu ten einde raad (dit geluid slaapt niet lekker). Wie weet raad ?

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group