Auteur Bericht
Eric Desart
BerichtGeplaatst: Do Jan 24, 2013 2:58 pm    Onderwerp:

Je mag rotswol of glaswol in een spouw niet vergelijken tussen gewoon als absorptie in een grote ruimte (lokaal) en opgesloten in een spouw van een dubbelwandig systeem.
Heel andere mechanismes spelen hier een rol.

In een spouw moet je een relatief lichte densiteit van absorptiemateriaal gebruiken en liefst zoveel mogelijk vullen zeker bij een kleine spouw.
Bartdumoulin
BerichtGeplaatst: Do Jan 24, 2013 1:50 pm    Onderwerp:

Eric

op basis van posts van onder andere jou in andere topics, begrijp ik dat er weinig verschil is tussen een densiteit van 40 Kg en 30 Kg bij Rockwool voor het opnemen van lage frequenties?

In dat opzicht dacht ik Rockwool 431 te nemen, lijkt een beter handelbare plaat om tussen een Plagyp studs plafond te monteren met spuitlijm.
Bartdumoulin
BerichtGeplaatst: Ma Jan 21, 2013 10:32 pm    Onderwerp:

http://www.gyproc.be/professional/producten/profielen-en-toebehoren/plagyp/plagyp-pu60-125-db/nl

Mijn inziens gaat dit eerder resultaat geven inzake contactgeluid dan inzake luchtgeluid. Ik doe het desalniettemin, voor alle zekerheid Smile

Jij had me gezegd dat ik best rotswol neem met een densiteit van 30 kg/m³. Ik heb ondertussen nog wat gegoogled, en aangezien ik praatgeluiden dien te absorberen, moet ik een product hebben dat effectief is tussen 100 en 500 Hz.

Bij verdere 'research' kwam ik op Soundmaxx AP1 en AP2 van Rockwool. Enig ervaring mee? ik ga hier verder op zoeken of de combo van de twee een mogelijks het beste resultaat voor mijn specifieke noden kan bieden...
Eric Desart
BerichtGeplaatst: Ma Jan 21, 2013 10:17 pm    Onderwerp:

Heb jij een link naar die soundblock plafondhangers?
Bartdumoulin
BerichtGeplaatst: Ma Jan 21, 2013 8:59 pm    Onderwerp:

De blokjestest is niet conclusief, dus ik heb besloten om de gyproc platen er terug af te halen, de bestaande profielophangers te vervangen door soundblock plafondhangers, en de boven de plagypstructuur nog rotswol aan te brengen vooraleer de gyproc terug te plaatsen.

Ik houd je op de hoogte van het resultaat!

Bart
Bartdumoulin
BerichtGeplaatst: Do Jan 17, 2013 3:53 pm    Onderwerp:

Eric

Elke (kleine) verbetering is me de moeite waard, gelet op feit dat ik akoestisch comfort enorm belangrijk vind.

Ik kijk eerst wat de test met het blokje zegt, en dan kom ik morgen nog terug met het resultaat.

Alvast enorm bedankt voor je uitgebreide uitleg!

Bart
Eric Desart
BerichtGeplaatst: Do Jan 17, 2013 3:16 pm    Onderwerp:

Bartdumoulin schreef:

Ik zal dan mijn gyproc plafond op een paar plekken terug open maken en trachten zoveel mogelijk wol ertussen te duwen.

1) Misschien nog kort dit: Heb jij een merk en type van die zachte wol die je zou aanbevelen? en is het verder van belang dat er nog een luchtspleet tussen de valse plafond en de bestaande plafond zit, 2) of mag alles gewoon opgevuld worden met wol?

Ik laat je zeker het resultaat weten nadat ik dit dit weekend heb uitgevoerd!

Alvast bedankt.
Bart


Ik weet niet vanbuiten welke types het meest toegankelijk zijn, maar ga gewoon naar een DHZ keten en koop wol met een densiteit van ca 30 kg (zachte platen, of koop van die wol op rollen die opzwelt als je die afrolt. Gewoon de beschikbare types in de DHZ zaak.
Als daar een dampscherm zou opzitten trek dat er gewoon af.

Je mag die spouw 100% opvullen ZONDER DAT JE DIE VASTKLEMT TUSSEN GYPROC EN PLAFOND (die moet losjes blijven). Dat hier en daar nog spleten overblijven kan geen kwaad.

Zo'n losse wol in zakken vind je niet in DHZ ketens. Men noemt dat opblaaswol.

Hou er rekening mee dat je nog steeds dominant last van flanking kan hebben.
 
Bartdumoulin
BerichtGeplaatst: Do Jan 17, 2013 3:05 pm    Onderwerp:

Ok Eric, hartelijk dank!

Het geluid ligt (niet letterlijk natuurlijk Smile ) al maanden op mijn maag. Ik heb getracht zoveel mogelijk informatie op te zoeken op het web en raad in te winnen bij specialisten omdat ik al gelezen had over het delicate karakter van geluidsisolatie, maar blijkbaar ben ik dan toch niet diep genoeg gegaan.

Ik zal dan mijn gyproc plafond op een paar plekken terug open maken en trachten zoveel mogelijk wol ertussen te duwen.

Misschien nog kort dit: Heb jij een merk en type van die zachte wol die je zou aanbevelen? en is het verder van belang dat er nog een luchtspleet tussen de valse plafond en de bestaande plafond zit, of mag alles gewoon opgevuld worden met wol?

Ik laat je zeker het resultaat weten nadat ik dit dit weekend heb uitgevoerd!

Alvast bedankt.
Bart
Eric Desart
BerichtGeplaatst: Do Jan 17, 2013 2:51 pm    Onderwerp:

Bartdumoulin schreef:

Misschien ga ik hier nog een domme vraag stellen, maar ik stel ze liever wel dan niet:

Ik kan nog stukken uit het gyproc halen (en achteraf terug dichtmaken en opsmeren) en hier absorberend materiaal insteken, maar uiteraard is het niet mogelijk om over het gehele plafond. Zou het al een enig verschil maken om onder het vroegere geluidslek (dichtgemaakte schacht) dit vol te proppen met e.g. steenwol?

Thx
Bart


Die studieburelen zouden zich moeten schamen ....... Als je akoestiek hoort en je hebt een spouw, in 95% van de gevallen is een vulling van die spouw met minerale wol aangewezen.

Dit is geen domme vraag.

Je zou dit inderdaad kunnen doen (je plafond). Als je zachte wol gebruikt kan je die doorduwen vanuit een opening.
En van Rotswol kan je zelfs losse wol kopen in een zak.
Het is een kwestie van nakijken met welk type wol je het gemakkelijkste die spouw ken vullen.
Het speelt geen of weinig rol dat hier nog spleten tussen die wol overblijven.

Betreffende die dichtgemaakte schacht (schouw) kan ik me van hieruit de juiste situatie niet voorstellen. Maar waar je openingen ziet is volstoppen met wol steeds een nuttig idee (in zover dat een belangrijke bron is of zou kunnen zijn).

Eric
 
Bartdumoulin
BerichtGeplaatst: Do Jan 17, 2013 2:44 pm    Onderwerp:

Ok Eric dat is duidelijk.

Ik heb een paar maanden geleden kort gebeld met twee Belgische specialisten (zonder naam te noemen). Ik vroeg hen of het interessant was om fysiek langs te komen, maar volgens hen zou dit veel te duur uitkomen voor een particulier (wegens voorgesprek, terplaatse komen, berekenen, nameeting, ...)

Dubbelplatige geschrankte gyproc zou al de bulk van het probleem oplossen. Geen extra isolatie in de spouw nodig.

Inzake de plaatsing van het plafond zou ik de fout eerder aan mezelf toeschrijven, te weinig kennis, te snel door de bocht gegaan bij het niet gebruiken van akoestische band en beugels Sad

Nu ga ik nog kijken wat de houten blokjes methode brengt.

Misschien ga ik hier nog een domme vraag stellen, maar ik stel ze liever wel dan niet:

Ik kan nog stukken uit het gyproc halen (en achteraf terug dichtmaken en opsmeren) en hier absorberend materiaal insteken, maar uiteraard is het niet mogelijk om over het gehele plafond. Zou het al een enig verschil maken om onder het vroegere geluidslek (dichtgemaakte schacht) dit vol te proppen met e.g. steenwol?

Thx
Bart
Eric Desart
BerichtGeplaatst: Do Jan 17, 2013 2:27 pm    Onderwerp:

Gebruik de houten blokjes methode om de zwakste punten op te sporen.

Voorlopig kan ik reeds zeggen dat degene die dat gyprocplafond geadviseerd heeft een slecht advies gegeven heeft.
Gewoon die spouw zonder absorptiemateriaal uitvoeren is akoestisch gewoonweg dwaas en kost jou gegarandeerd reeds rendement van dat plafond.
Verder is het niet elastisch of zwevend uitvoeren van dat plafond ook dwaas. Het onderscheid maken tussen lucht- en contactgeluid hier is onzinnig.
Mits een kleine meerkost was jouw gyprocplafond BELANGRIJK beter geweest. Akoestisch noem ik dit een foute uitvoering.

Verder kan flanking nog een rol spelen. Maar dat zullen we merken als je de "houten blokjes methode" toegepast hebt.
 
Bartdumoulin
BerichtGeplaatst: Do Jan 17, 2013 2:18 pm    Onderwerp:

Eric

Het is een holle spouw zonder vulling.

De spouw is 10 cm, en daaronder de gyproc van 2.5 cm.

Thx
Bart
Eric Desart
BerichtGeplaatst: Do Jan 17, 2013 12:12 am    Onderwerp:

Zit er wol (glas- of rotswol) tussen je gyprocplaten en het bovenliggend plafond of is dat een holle spouw zonder vulling (dus lege spouw)?
Ik begrijp dat die spouw 10 cm is of is die spouw 10 cm - 2x12,5mm= 7.5 cm
Bartdumoulin
BerichtGeplaatst: Wo Jan 16, 2013 10:35 pm    Onderwerp:

Eric,

Schacht is ongeveer 40 op 20 cm. Er zit geen wol meer in de schacht. De bovenburen hebben zelf ook hun schouw weggebroken en de spouw opgechapt. Ik heb dan van onderuit de spouw tot de chape vrijgemaakt, en opgevuld met een betonblok op maat, en aangesmeerd met mortel ertussen. Rond de spouw lopen de bakstenen van de vroegere spouw wel door, dus daar is de betonnen vloerplaat wel onderbroken door deze bakstenen. Zou dit voor een geluidslek kunnen zorgen (bakstenen minder massa dan beton)? Ik veronderstel dat de test met het houten blokje dan een intenser geluid zou moeten geven op de gyproc onder de spouw dan aan de andere kant van de woonkamer?

De gyproc plafond is 10 cm onder de huidige plafond geplaatst (type plagyp D - http://www.gyproc.be/professional/producten/profielen-en-toebehoren/plagyp/nl) . De metal studprofielen tegen de muren maken geen contact met het plafond.

Verder zijn er op 40 cm afstand van elkaar overal niet-akoestische plafondbeugels geplaatst, in de vloerplaat geboord en gevezen met plug en schroef ( http://www.gyproc.be/professional/producten/profielen-en-toebehoren/plagyp/plagyp-pu60-125/nl).

Hopelijk ben je hier iets mee.

Alvast bedankt voor je input!

Bart
Eric Desart
BerichtGeplaatst: Wo Jan 16, 2013 10:10 pm    Onderwerp:

Ik wil weten hoe groot die spouw is. Zit daar nog wol in die spouw. Is er contact tussen draagprofielen en plafond? Hoe?

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group