Auteur Bericht
roelof
BerichtGeplaatst: Vr Jul 15, 2016 12:26 pm    Onderwerp:

http://www.groenesterduurzaam.nl/nieuws/20160709.html

Volgens de rechter moeten de mensen hun ramen en deuren maar dicht houden in verband met geluidshinder.

Door veranderde klimaat verwacht ik steeds meer hitte, dan is het heerlijk dat je 's avonds even je woning kunt voorzien van frisse lucht. De muziek gaat door tot diep in de nacht.
bert stoltenborg
BerichtGeplaatst: Vr Mrt 04, 2016 5:17 pm    Onderwerp:

"Een verhoging met 20 dB vraagt ruim 6 maal zoveel energie"

Confused
LagerToontje
BerichtGeplaatst: Vr Mrt 04, 2016 4:05 pm    Onderwerp: Probleem van geluid rond festivals

op http://lagertoontje.nl is een goede uitleg te vinden over hoe het kan dat een festival ongeveer binnen de norm draait, en er toch overlast is.
bert stoltenborg
BerichtGeplaatst: Do Mrt 03, 2016 11:15 pm    Onderwerp:

Interessant, Albert.
Kun je dit eens nader toelichten met rekenvoorbeelden?
Albert GJ
BerichtGeplaatst: Wo Mrt 02, 2016 4:38 pm    Onderwerp:

Het meten in dB(C) bij klagers heeft geen zin wanneer daar een geluidniveau wordt gemeten van b.v. 50 dB(A). De dB(A)-contour geeft de gevoeligheid van ons gehoor weer bij een invallend geluidsniveau van 40 dB. Het is onterecht deze afvallende correctie voor lage tonen toe te passen wanneer het gemeten geluidniveau b.v. 80 dB(A) aan de gevel is. Maar het is ook onterecht de dB(C)-correctie toe te passen wanneer de berekende geluidbelasting niet meer dan 40 - 50 dB bedraagt.

Een geluidmeter is op zich een simpel ding. Deze kent alleen de vaste correctiecurves waarop het de meting corrigeert. Het zou toch mogelijk moeten zijn met de huidige stand van de techniek en de rekenkracht van computers dat er meters en rekenprogramma's worden ontwikkeld met een glijdende correctiecurve die de meting of uitkomst corrigeert naar het gemeten of berekende invallende geluidsniveau. Dan kunnen we ook eindelijk ons beperken tot waarden die in dB zijn uitgedrukt. maar ik denk dat we dan hier en daar wel problemen gaan krijgen met te ruim verleende vergunningen, ook bij inrichtingen, omdat het laag te gunstig is weggefilterd, b.v. bij passerende transportbewegingen van vrachtwagens bij een uitrit van een bedrijf.
roelof
BerichtGeplaatst: Do Aug 06, 2015 9:51 pm    Onderwerp:

Vandaag in het nieuws bij Omrop Fryslân

http://www.omropfryslan.nl/nijs/koart-pleit-tsjin-dancefestival-psy-fi-yn-griene-stjer

Kortgeding tegen dance festival.

Zie ook http://www.groenesterduurzaam.nl/

Zij pleiten voor geluidsmetingen in dB(C).
MichielvanEeden
BerichtGeplaatst: Vr Okt 31, 2014 5:04 pm    Onderwerp:

Misschien verkeerd gequote, bij deze dan:
"Mensen kiezen er zelf voor om naar deze festivals te gaan en weten dat het geluid hard is" vind ik, beschaafd uitgedrukt, een niet relevant argument.

Het geluid hoeft geen 105 dB(A) te zijn, als het al lukt het daarbij te houden. Met 100 dB(A) komt er niemand minder (en misschien op de duur wel meer!), maar kan het aantal gehinderden met een factor 3 tot 4 worden verlaagd. Hinder van muziek- basdreun binnen - begint al bij lage niveaus en bij velen al net boven de gehoordrempel. De gehinderde is niet alleen die bewoner bij wie er 70 of 80 dBA op de gevel mag komen. Geen gemeente die onderzoekt wat 70 of 80 dBA op de meest nabij gele betekend voor de grotere afstand. Als de meest nabije gevel op een behoorlijk afstand staat kan het "hindergebied" behoorlijk groot zijn.
Linda
BerichtGeplaatst: Wo Okt 01, 2014 11:03 pm    Onderwerp:

Zo heeft ieder zijn mening over festivals. Wink

In België zijn er sinds januari 2013 duidelijke regels gesteld aan geluidsnormen van muziekactiviteiten zie Joke Schauvliege.
Wat betreft normen Leeuwarden zie PDF Beleidsregel geluid bij evenementen in de open lucht in de gemeente Leeuwarden 2014. Alleen zijn ze afgeweken van de nachtelijke uren van 3:00 tot 10:00 uur door toestemming te geven voor 30 dB.

Gemeenten kunnen ook in vergunning opnemen dat er continu geluidsmetingen gedaan worden die nu veel eenvoudiger te bekijken voor alle betrokkenen dankzij internet.
Er zijn bedrijven die daar hele mooie systemen voor hebben waarbij de gegevens direct op een speciale internet-pagina gezet worden ,zie voorbeeld op sensornet.
Zo kunnen binnengekomen klachten zelfs achteraf vergeleken worden met de meetgegevens.
bert stoltenborg
BerichtGeplaatst: Wo Okt 01, 2014 8:48 pm    Onderwerp:

Linda zegt toch ook weer niet zulke rare dingen?

Waar het om gaat is denk ik: was er nu wel of niet sprake van overlast/overschrijding?
Dat is me niet duidelijk, hoewel ik er naar neig te denken dat het nogal meeviel.

Ze kunnen mij ook vragen wat ik van een Nick en Simon-concert vind, maar ik ga daar niet vrijwillig naar toe, dus dan is mijn mening toch niet relevant?
Je kunt beter aan de geinteresseerden vragen of het nu wel of niet hard moet.

Voorts ben ik van mening dat het beter en economisch meer verantwoord is om OP en daarna ACHTER een podium te staan dan ERVOOR Very Happy .
MichielvanEeden
BerichtGeplaatst: Di Sep 30, 2014 2:06 pm    Onderwerp:

Linda schreef:
"waarom moet dat geluid op festivals zo hard" slaan nergens op


Ik ben het zeer hard grondig oneens met Linda. Dat mensen er vrijwillig naar toe gaan is ook een ongefundeerd argument. Als het geluid minder hard zo zijn gaan er misschien wel meer mensen naar toe. Dat is wel de richting die Duits en Zwitsers naar wijst. In Nederland willen we daar niks van weten, nee - door luide muziek wordt endorfine aangemaakt, dus het is lekker. Er is in Nederland nog nooit onderzoek gedaan naar de waardering van hoge geluidniveaus op festivals, waarbij ook de mensen die niet gaan bevraagd zijn. (Laat staan een ander fatsoenlijk onderzoek ...)

Ook voor de mensen die wel komen is er nu, gelukkig een convenant. Het publiek mag niet blootstaan aan meer dan 105 dB(A) - dat is op de plekken met het voor het publiek hoogste niveau - en dat is nog steeds erg luid. Ook kunnen we tegenwoordig beschikken over geluidinstallaties die geluid steeds beter kunnen richten (in lage tonen altijd minder, maar ook deze mogelijkheden worden steeds beter).

Om het geluid van festivals te monitoren en beheersen is het onvoldoende om alleen het A-gewogen geluidniveau te meten, je moet het C-gewogen niveau meten. Gelukkig nemen steeds meer gemeenten dat inzicht over.

Er is al herrie genoeg, overlast door festivals kan worden beperkt.
Linda
BerichtGeplaatst: Zo Sep 21, 2014 3:22 pm    Onderwerp:

Quote:
Er werd gesproken dat de herrie vergelijkbaar zou zijn met dat van een "rustige" bibliotheek.

Dat betrof de nachtperiode (03:00 - 10:00) geluid toegestaan tot max. 30 dB(A).
Roelof je maakte ergens anders een opmerking over 100dB maar het geluid is niet boven de 80dB geweest. De gemeente Leeuwarden zegt dat de toegestane geluidsnormen niet zijn overschreden. Die geluidsnormen heb je zelf gepubliceerd op je eigen forumpje.
Jouw beschrijvingen over "op visite gaan en muziek hard zetten" of "waarom moet dat geluid op festivals zo hard" slaan nergens op. Mensen kiezen er zelf voor om naar deze festivals te gaan en weten dat het geluid hard is wat ze juist prettig vinden ,sommigen gebruiken gehoorbescherming maar waarderen juist die basdreun-effecten op hun lichaam wel.
Van klassieke muziek concerten kan je ook een gehoorbeschadiging krijgen.
Quote:
Momenteel wordt onderzocht wie er hebben geklaagd om dubbelingen te voorkomen. Dat houdt in of bij de klachten geen telefoontjes zitten van mensen die meerdere keren hebben gebeld.

Bron:omroepleo.nl.
Hoop dat ze ook kunnen zien of daar meerder IP adressen bijzitten van een bekend persoon. Wink

Positieve en negatieve reacties op lc.nl/friesland.
Er staat een leuk stukje op dehuisaanhuis.nl waar geen woord wordt geschreven over hard geluid wat hij anders wel had gedaan. Van dezelfde schrijver nog een mooi artikel op suksawat.nl.
Gast
BerichtGeplaatst: Do Sep 11, 2014 11:34 am    Onderwerp:

Er werd gesproken dat de herrie vergelijkbaar zou zijn met dat van een "rustige" bibliotheek. Prima dat er zulke festivals gehouden worden maar waarom moet het geluid altijd zo hard? De festival organisator had trouwens alle gemeentes in heel Nederland aangeschreven. Slechts één gemeente ging hierop in en dat was Leeuwarden.
Geluidforum
BerichtGeplaatst: Di Sep 09, 2014 10:30 pm    Onderwerp:

Ach, gebeurt er daar ook eens iets...
Gast
BerichtGeplaatst: Di Sep 09, 2014 9:41 pm    Onderwerp:

Het nut is dat het geluid circa 10 kilometer hemelsbreed bereik heeft gehad. En dat het waanzinnig is dat je 24 uur per dag muziek gaat verspreiden. Mensen in Hardegarijp spraken van een oorverdovende beat.

Mensen worden niet financieel gecompenseerd voor de rusteloze nachten. De kosten komen voor rekening van de werkgever voor minder actieve werknemers, die een slechte nachtrust hebben gehad.
Geluidforum
BerichtGeplaatst: Ma Sep 08, 2014 12:32 pm    Onderwerp:

Anonymous schreef:
Bij de gemeente Tytsjerksteradiel zijn tevens klachten binnen gekomen in verband met geluidsoverlast het betreffen deze adressen:

Reidlânswei Hardegarijp
Westersingel Burgum
Kobbeflecht Hurdegarijp
Reidlânswei Hurdegarijp
Woelwijk Tytsjerk
Woelwijk Tytsjerk
Alddiel Tytsjerk


Wat is het nut van deze informatie?

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group