Geluidforum.nl forum index
 Adverteerders 


 FAQFAQ   ZOEKENZOEKEN   GebruikersGebruikers   Registreer (NIET verplicht!)Registreer (NIET verplicht!)   ProfielProfiel   InloggenInloggen

Geluidsoverlast jongerensoos

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Geluidforum.nl forum index -> Hobby en vrije tijd
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Patrick
Gast





BerichtGeplaatst: Wo Jan 25, 2012 12:46 am    Onderwerp: Geluidsoverlast jongerensoos Reageer met quote

Hallo allemaal,

Na wat googlen kwam ik hier terecht na - voor mij - zoeken naar een speld in een hooiberg. Informatie over geluidisolatie op internet vind ik zelf wat ondoorzichtig dus ik hoop echt dat jullie me kunnen helpen met mijn probleem:

Ik ben bestuurslid van een jongerensoos, een ruimte die zich tweehoog bevind in een gebouw grenzend aan een woonwijk. De laatste tijd krijgen we veel klachten binnen over geluidsoverlast, met name dat de muziek goed te horen is. Dat kan ik mij ook enigszins voorstellen, aangezien ik buiten op 20 meter afstand van de soos kan vertellen welk nummer er aan staat binnen. Het geluidsniveau binnen ligt lager dan in een discotheek, maar is te vergelijken met veel kroegen en cafés.

Het meeste geluid komt volgens mij door de ramen naar buiten. Dit lijkt mij de meest logische optie, omdat daar de meeste kieren kunnen zitten en de muren zijn vrij dik. De vensters zijn van hout en niet ontzettend nieuw meer, zeker 20 jaar oud (maar wel goed). Ik zou het even moeten nagaan, maar volgens mij zit daar op dit moment standaard dubbelgas in. Als laatste is er ook een deur die meteen aan buiten grenst. Deze zit er nu een jaar of 8 dus ik ga ervanuit dat een strip oid daar voldoende is. De andere deur die wordt gebruikt als entree zit nog verbonden aan een hal.

Het doel is om het geluidsniveau buiten wat te reduceren. Dit hoeft natuurlijk niet helemaal weg te zijn, maar wel dragelijk voor de bewoners die op 50/60 meter afstand wonen. Het aantal klachten valt ook mee (1 a 2 per avond, vaak dezelfden, maar die hebben helaas wel ergens gelijk). Ik zoek een goedkope optie om het geluid buiten hoorbaar te verminderen. Zelf heb ik ergens iets gelezen over glas dat tot 90 procent minder geluid doorlaat bijvoorbeeld. Ik hoop dat ik eventueel in combinatie met het aanpakken van de vensters zo op een goedkope manier wat geluid buiten kan verminderen.

Graag wil ik aan jullie vragen of jullie hierbij tips hebben en hoe duur dat ongeveer wordt. Het betreft drie ramen van pak hem beet 2 bij 2 meter.

Alvast bedankt!
Naar boven
bert stoltenborg
Expert


Sinds: 6-8-2006
Berichten: 1005
Woonplaats: achterhoek

BerichtGeplaatst: Wo Jan 25, 2012 2:42 am    Onderwerp: Reageer met quote

Ik weet niet hoeveel lui er in die soos zitten, maar ventilatie, hoe staat het daar mee?
Als je alle ramen dicht maakt en de deuren sealed, wordt het wellicht wat benauwd.
Als je dan gaat ventileren (raam open) komt daar de herrie door.

Als alleen je ramen het probleem vormen moet je gaan voor twee dikke glasbladen die zo ver mogelijk van elkaar zijn gesitueerd.

als je het echt goed wilt doen moet je een expert laten uitzoeken wat je probleem is Very Happy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
M. Magnin
Gast





BerichtGeplaatst: Do Jan 26, 2012 2:01 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Ik denk dat je heel wat meer moet doen dan het geluid een beetje verminderen.

Als de bewoners besluiten niet meer bij jullie te klagen maar naar de gemeente of milieudienst gaan kan je een probleem krijgen. Één tot twee klachten per avond valt niet mee, dat is veel.
Je spreekt jezelf ook tegen. In eht begin van je verhaal zeg je dat er veel klachten komen en verderop bagatelliseer je het en valt het wel mee.

Als jeugdsoos val je qua regels zeer waarschijnlijk onder het Activiteitenbesluit. Hierdoor moet je voldoen aan de voorschriften uit het Activiteitenbesluit en dus ook aan de geluidsvoorschriften. Deze stelt dat het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau in de avondperiode (tussen 19.00 en 23.00 uur) op de gevels van woningen 45 dB(A) mag bedragen en in de nachtperiode (tussen 23.00 -07.00) uur 40 dB(A).

De beoordeling vindt plaats volgend de Handleiding meten en rekenen industrielawaai 1999. Voor muziekgeluid wordt geen bedrijfsduurcorerctie toegepast, als er na 23.00 uur muziek gedraaid wordt, wordt dat voor de gehele nacht meegenomen. Daarnaast moet als er ter plaatse van de woningen het geluid een muziekachtig karakter heeft er een toeslag van 10 dB gehanteerd worden. Uit de praktijk blijkt dat als je bij de woningen muziek kan waarnemen je al snel een overschrijding van de geluidsvoorschriften hebt. Wil je gaan voldoen zal je dus meer moeten doen dan het muziekniveau buiten iets te reduceren. Bij de woningen zal je het bijna geheel weg moeten halen.

Gezien de kosten die gepaard gaan met geluidsisolatie zou ik zeker niet zelf gaan experimenteren. De kans dat je zaken aanpakt die geen effect hebben is groot en daarmee weg gegooid geld. Het kan zelfs zijn dat je zaken verslechtert. Door een akoestisch adviesbureau gespecialiseerd in dit soort onderzoeken weet je zeker dat maatregelen ook daadwerkelijk effect zullen hebben.

Sterkte in het zoeken naar een oplossing
Naar boven
Eric Desart
Expert


Sinds: 18-5-2006
Berichten: 1451
Woonplaats: Antwerpen/België

BerichtGeplaatst: Vr Jan 27, 2012 4:55 pm    Onderwerp: Reageer met quote

M. Magnin schreef:
Ik denk dat je heel wat meer moet doen dan het geluid een beetje verminderen.

Als de bewoners besluiten niet meer bij jullie te klagen maar naar de gemeente of milieudienst gaan kan je een probleem krijgen. Één tot twee klachten per avond valt niet mee, dat is veel.
Je spreekt jezelf ook tegen. In eht begin van je verhaal zeg je dat er veel klachten komen en verderop bagatelliseer je het en valt het wel mee.

<knip>

Sterkte in het zoeken naar een oplossing

M. Magnin,

Dit is een fijn uitgewerkt en terecht antwoord (inclusief geknipt gedeelte) ...
Bedankt hiervoor.
 
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Geluidforum.nl forum index -> Hobby en vrije tijd Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1



 
Ga naar:  
Je mag nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Geluidforum.nl topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.