Adverteerders
EASY NOISE CONTROL
#wijzijnakoestiek
Akoestiek en Geluidsisolatie
FAQ
ZOEKEN
Gebruikers
Registreer (NIET verplicht!)
Profiel
Inloggen
Geluidforum.nl forum index
->
Hobby en vrije tijd
Plaats reactie
Gebruikersnaam
Onderwerp
Gastcode
Voer
"e3bbb"
in om uw gast-bijdrage te plaatsen
Bericht
Emoticons
Meer emoticons
Letter kleur:
Standaard
Donkerrood
Rood
Oranje
Bruin
Geel
Groen
Olijf
Cyaan
Blauw
Donkerblauw
Indigo
Violet
Wit
Zwart
Letter grootte:
Heel klein
Klein
Normaal
Groot
Erg groot
Sluit tags
[quote="armando"][quote="Geluidforum"]Wat wordt de buitenafwerking van de wanden dan? Houten rabat-delen? Maak de opbouw dan maar liever 'standaard' en laat je opdrachtgever investeren in een goede drumcabine. De verantwoording ligt dan bij de leverancier daarvan en jij kunt bouwen zoals je gewend bent. Laat de leverancier de cabine afsteunen naar de de betonnen vloer en ophogen tot de verhoogde vloer. Leveranciers zijn http://shop.merford.nl ; www.esmono.nl , www.meyernoisecontrol.nl en www.vidar.eu In dit geval vermoed ik dat deze oplossing rendabel is t.o.v. het helemaal aanpakken van de opbouw. Met name het lekken naar onderliggende verdiepingen lijkt me problematisch en voer voor discussie. Wie is immers verantwoordelijk voor het juist opstellen van het drumstel op de vloer?[/quote] een drumcabine is helaas geen optie daar de beste man 2 drumstellen heeft. 1 elektronisch en 1 akoestisch. de gehele vloer moet in ieder geval aangepakt worden i.v.m de leidingen en afvoeren die hierdoorheen lopen. Dus daar moet ik sowieso een goed strijdplan voor hebben. de wanden en het plafond blijven optioneel. maar daarom mijn vraag wat ik moet doen en of het zin heeft. Mocht je een oplossing hebben waarmee ik de klant tevreden kan stellen dan hoor ik dat graag. alvast bedankt.[/quote]
Opties
HTML is
AAN
BBCode
is
AAN
Smilies staan
AAN
Schakel HTML uit in dit bericht
Schakel BBCode uit in dit bericht
Schakel smilies uit in dit bericht
Indien je de code niet kan lezen of blind of slechtziend bent, neem dan contact op met de
Administrator
.
Bevestigingscode: *
Voer de code in exact zoals je die ziet. Let op hoofdletters, een nul heeft een diagonale lijn.
Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar:
Kies forum
Bedrijfsmatig
----------------
Geluid op de werkplek
Geluid naar de omgeving
Particulier
----------------
In het huis
Om het huis
Hobby en vrije tijd
Geluid en Geluidregelgeving
----------------
Akoestiek
Expert-forum
Forumgerelateerd
----------------
Informatie over dit forum
Off Topic
Feedback
Onderwerp
Auteur
Bericht
armando
Geplaatst: Ma Mrt 07, 2011 12:14 pm
Onderwerp: Re: drumstel in een dakopbouw
toch weer aan het twijfelen geslagen!!!
moet de verbouwing nog steeds gaan doen maar wil toch graag 1 ding weten en zal het zo duidelijk mogelijk proberen te schetsen.
nu, ik heb een betonnen vloer van 20 cm dik en daarop moet een verhoogde vloer komen(ivm leidingen die er doorheen moeten) van balkhout. ook om aan de hoogte van de schuifpui die nieuw geplaatst is te komen.
mijn idee is om over de gehele oppervlakte (40 m2) een laag agglomer (3 cm)te leggen. Daarbovenop moeten de balken van 59mm x 159mm komen HOH 60 cm.
dan wil ik tussen de balken, gelijk met de bovenkant een laag rockwool aanbrengen van 7,5 cm dik. (om een veer te creeren) met daarbovenop weer 2 lagen multiplex 18mm.
nu maak ik me zorgen over de indrukking van de balken die dus niet gelijk verdeeld is over het gehele oppervlak agglomer maar alleen onder de balken zit.
Wat is verstandig....kan ik bijvoorbeeld ter plekke van de balken een extra laagje agglomer eronder leggen om dit op te vangen of moet ik onder de balken ook een plaat multpilex op het agglomer leggen zodat de gehele oppervlakte op het agglomer drukt? denk alleen niet dat ik dan aan genoeg indrukking kom.
of is er misschien de mogelijkheid om alleen onder de balken een uitzetband te doen(koud op het beton) die de trillingen opvangt en vervolgens de agglomer platen tussen de balken te leggen?
imocht je zelf nog betere opplossing weten voor dit probleem hoor ik het graag.
de wanden worden niet aangepakt ivm geldzaken.
k hoor graag nog van je,
groet Armando
armando
Geplaatst: Vr Jan 21, 2011 12:07 pm
Onderwerp: drumstel in een dakopbouw
Je hebt gelijk als je zegt dat t een beetje geven en nemen is wat betreft de buren. Ik denk dat ik aardig geholpen ben zo. wil je nog heel hartelijk bedanken voor al je uitleg en je tijd.
Helemaal potdicht ga ik het toch niet krijgen daar maar ik kan zeker wat doen nu.
nogmaals bedankt, eric
groet Armando
Eric Desart
Geplaatst: Di Jan 18, 2011 7:42 pm
Onderwerp:
Jouw link werkt niet. Was dat een link naar een post? Naar een totaal forum moet je niet linken als je iets specifiek wil duidelijk maken.
Wat betreft die indrukking: kijk ook naar deze post:
http://forum.noiseconsult.com/viewtopic.php?p=3611#3611
Ik begrijp niet juist wat jij nu allemaal zegt.
Het is de nominale indrukking onder belasting van het elastisch materiaal dat je resonantie (massa/veer) frequentie bepaald (of hieraan gerelateerd is).
Nu mag je dat niet overbelasten of het werkt niet meer als een veer (op langere termijn). En je mag het niet echt onderbelasten want dan wordt het akoestisch slechter.
Voor Agglorex is de vuistregelindrukking ca 10% van zijn nominale dikte. Dit wil zeggen als je meer nominale indrukking wil (in mm) dat je best je basismateriaal dikker neemt.
Met zo'n vloer heb je dus een probleem. De niet belaste zones onderbelasten mogelijk het elastisch materiaal, terwijl de belaste zones (personen, drumstellen, kasten, meubilair, enz.) het materiaal kunnen overbelasten. Het is dus een kwestie van spelen met de dragende oppervlakte, eventueel de densiteit of een combinatie van beide van de agglomer, agglofoam of Isofix (allemaal hetzelfde materiaal).
Blijft echter dat veel van die belasting dynamisch is. Meubilair, drumstel enz. kunnen verplaatst worden. Personen zijn geen statisch gegeven enz.
Om die reden is het goed om zo'n bovenvloer
zo zwaar en stijf mogelijk
te maken zodat je een goede drukverdeling hebt en gelijktijdig de aanwezigheid van personen of meubelen relatief minder belang hebben in functie van de massa van de vloer zelf.
Voor de wanden en rest: hoe groter spouw en hoe zwaarder massa (meer platen) hoe lager je die eigenresonantie (eigenresonantie = natuurlijke frequentie = massa/veer resonantie, = ....) maakt (wat goed is).
Het principe van isolatie met dubbelwandige systemen is altijd ca hetzelfde. Of je nu over trildempers onder machines praat, zwevende vloeren, dubbele beglazing, voorzetwanden enz......
De lucht in een spouw is akoestisch ook een veer, exact vergelijkbaar met wanneer je die lucht zou vervangen door spiraalveertjes met gelijke stijfheid.
Je eigenresonantie van wat je ook isoleert moet een pak lager liggen dan de frequentie van je dominante stoorfrequentie (zie grafiekjes in topic dat ik hier linkte).
Jij vraagt even naar de oplossing voor de wanden en dergelijke. Wel uit al het voorgaande zal je wel duidelijk zijn dat het niet zo eenvoudig is om die massa/veer resonanties laag genoeg te krijgen, en dat ik dus zei dat zo'n drumstel haast ingebakken geluidsoverlastproblemen heeft/geeft. Het hangt dus af van het frequentiespectrum van die kickdrum, hoever je wil gaan in je isolatie, hoe tolerant de omgeving en hoe hoog het maskerend achtergrondniveau is bij die buren (stadsomgeving, residentiële wijk, enz.).
Ik had huishoudhulp met een echtgenoot thuis die plots het idee kreeg om te gaan drummen (losstaande garage). Zoals haast standaard begonnen de buren te reclameren. Mijn huishoudhulp vroeg of ik metingen wou komen doen om te kijken of die buren reden tot klagen hadden.
En ik vertelde haar, uit jarenlange ervaring, dat meten echt geen zin had want dat die buren haast zeker reden tot klagen hadden.
Een drumstel isoleren in een gekoppelde rijwoning is (dialectisch) "
't een en 't ander
".
armando
Geplaatst: Di Jan 18, 2011 6:44 pm
Onderwerp: drumstel in een dakopbouw
http://geluid.startpagina.n
Kijk...super man. hier kan ik zeker wat mee.
Ik ga eerst maar eens even checken op hoeveel hertz zijn kickdrums zitten.
dan kan ik zien wat het meest rendabel is wat betreft vloer dikte.
Dan nog een vraag: Als ik houten balken rechtsreeks op de agglomer leg veren die natuurlijk aardig in met zo'n zware constructie. dit is natuurlijk goed maar wat ik nu begrijp moet eigenlijk de gehele agglomer vloer indrukken wat je met een plaat onder de balken wel kan opvangen. maar dan drukt de agglomer of isofix natuurlijk weer niet genoeg in voor voldoende reslultaat(indrukking)? Of zie ik dit verkeerd.
Ik ben in ieder geval al zwaar geholpen met de info die je hebt gestuurd. superbedankt voor je tijd en uitleg. Als je nog tips hebt voor de wanden en plafond hoor ik het graag maar zie al dat een goedkopere oplossing (minder materiaal met meer ruimte) vaak beter werkt als een dure met veel materiaal.
thnx Eric, groet Armando
Eric Desart
Geplaatst: Di Jan 18, 2011 5:48 pm
Onderwerp:
Je kan dit topic reeds eens bekijken:
http://www.geluidforum.nl/viewtopic.php?p=3794#3794
En hier heb ik een Excel file geupload waarmee je dit ook kan berekenen.
Er is ook een pagina om de massa/veer resonantie gewoon te berekenen.
http://www.box.net/shared/ksut0dilcj
Bekijk ook grondig deze pagina:
Triple leaf effect
Bekijk vooral deze laagfrequente isolatie met voorzetwanden van gewoon dubbelwandige systemen (een muur met voorzetwand).
Je ziet dat in de lage frequenties de muur MET voorzetwand slechter isoleert dan de muur ZONDER voorzetwand.
Dit wil zeggen dat, zeker in het geval van een drumstel, de winst die je boekt bij hoge frequenties ondergeschikt kan zijn aan het verlies bij die lage frequenties.
Zo'n drumstel kan (bij de kickdrum) een piek hebben tussen 40 Hz en 75 Hz (afhankelijk drumstel en grootte kickdrum).
Als jouw massa veer resonantie niet laag genoeg ligt kan je isolatie zo'n bas versterken in plaats van verzwakken., terwijl gelijktijdig de cymbalen perfect geïsoleerd zijn.
Ik heb hier ook ergens een post waar ik de relatie tussen doorzakking van het elastisch materiaal onder belasting en die massa/veer resonantie opgeef (met wat grafiekjes).
Jij kan die vloer al verbeteren door die bovenbeplating zwaarder te maken. Maar het hangt ook/mee af van de densiteit (doorzakking) van de gebruikte agglofoam
Hier vind je een topic in een ander forum waar een
expert
bedrijf er een rommeltje van maakte.
De vraagstelster had een beetje de vervelende gewoonte om telkens een nieuw topic te starten wat het lezen en volgen niet vereenvoudigd.
http://geluid.startpagina.nl/prikbord/4240580/bas-traps
http://geluid.startpagina.nl/prikbord/4240588/bas-traps
http://geluid.startpagina.nl/prikbord/4240622/bas-geluiden
http://geluid.startpagina.nl/prikbord/4240753/basgeluiden
http://geluid.startpagina.nl/prikbord/4241498/isoleren-en-akustisch-maken
Eric Desart
Geplaatst: Di Jan 18, 2011 3:21 pm
Onderwerp:
Ik zal hier eerst in Het AKOESTIEK subforum één of meerdere subtopics bijvoegen.
Ik kom hier later op terug.
armando
Geplaatst: Di Jan 18, 2011 12:17 pm
Onderwerp: Re: drumstel in een dakopbouw
Geluidforum schreef:
Eric Desart schreef:
PS:
Geluidforum, zorg eens voor een blank tussen je links en je punt-komma's, kommas enz ....
Die werken deels niet zo. (of via [url] tags).
Fixed
in ieder geval super bedankt voor jullie reacties. Hoopte al dat eric ook even zou reageren. Ben jou al in verschillende forums tegengekomen over dit onderwerp.
Ik begrijp dat het een moeilijk verhaal gaat worden.
nog even wat aanvullende info waar jullie om vroegen:
de woning waar we het over hebben is een rijtjeshuis die normaal uit 2 verdiepingen bestaat(platdak). Mijn klant en 1 van zijn naastgelegen buren heeft een dakopbouw geplaatst.
voor admin: durf niet te zeggen uit mijn hoofd waar de buitenwanden vd dakopbouw mee bekleed zijn maar ga even uit van rabatdelen.
Toch wil mijn klant in ieder geval zijn vloer verhoogd hebben met 18 cm.
mijn vraag aan eric is of ik dit kan opvangen door bv agglomer op de vloer te leggen met daarop de balklaag van balken van bv 15 cm hoog waartussen ik 2 lagen van 7,5 cm rockwool leg en daarbovenop dan weer 2 lagen underlayment(kruislings). Het trapgat doe ik uiteraard ook met een soortgelijk systeem.
dat zal in ieder geval al schelen met het dreunen naar beneden toch?
Dan zit ik te denken om ook naar de buren met de dakopbouw ook een voorzetwand te plaatsen.tussen de vloer en het plafond met 2 en 3en met daartussen rockwool met daaroverheen 2 x gips 12,5 mm. Of denk je dat dit absoluut geen zin heeft zonder het plafond ook te doen? en als ik het plafond moet doen(bestaat uit damwand profiel)hoe kan ik dit dan het beste aanpakken volgens jou?
Hoop dat jullie me nog eens te woord staan, alvast bedankt
Armando
Geluidforum
Geplaatst: Ma Jan 17, 2011 9:16 pm
Onderwerp: Re: drumstel in een dakopbouw
Eric Desart schreef:
PS:
Geluidforum, zorg eens voor een blank tussen je links en je punt-komma's, kommas enz ....
Die werken deels niet zo. (of via [url] tags).
Fixed
Eric Desart
Geplaatst: Ma Jan 17, 2011 8:19 pm
Onderwerp: Re: drumstel in een dakopbouw
armando schreef:
Mocht je een oplossing hebben waarmee ik de klant tevreden kan stellen dan hoor ik dat graag.
alvast bedankt.
Gewoon aansluitend aan geluidforum,
Je vertelt ook niet of het hier over gekoppelde woningen gaat.
Dit is typisch zoiets voor een doos in doos constructie, of al je wandbekledingen en/of panelen moeten elastisch gekoppeld zijn
met een aangepaste laagfrequente massa/veer resonantie
(zeker voor de vloer in de buurt van 16 à 20 Hz maximaal blijven, 10 Hz is beter. Dit hangt ook af van de grootte en hoofdfrekwentie van de kickdrum) . Je toegangsdeur, ramen en koepels moeten aangepast zijn enz.
Als je hier geen ervaring of zicht op hebt is het in je eigen belang hiervan af te blijven, of hier een specialist ter zake bij te betrekken.
Ik begrijp dat je je klant niet wil teleurstellen, en hem graag iets betaalbaar en goed wil aanbieden.
Maar wat denk je van het scenario dat je klant tevreden is dat je iets aanbied, hiervoor extra wil investeren en dan later zijn teleurstelling uit en jou aansprakelijk stelt?
Een drumstel is typisch iets met ingebakken problemen inzake geluidsoverlast. Geen enkele normale woningscheidende wand kan dit aan tenzij deze perfect ontkoppeld zou zijn via ankerloze spouwmuren.
PS:
Geluidforum, zorg eens voor een blank tussen je links en je punt-komma's, kommas enz ....
Die werken deels niet zo. (of via [url] tags).
Geluidforum
Geplaatst: Ma Jan 17, 2011 7:50 pm
Onderwerp:
Die oplossing heb ik niet. Om te kunnen drummen zul je een afgesloten ruimte nodig hebben, een trapgat gat niet werken tenzij er een zware deur in een zware wand is geplaatst. Enkel één vlak, bijvoorbeeld de vloer aanpakken levert praktisch niets op.
Je hebt nog niet al mijn vragen beantwoord trouwens.
Er is hier een topic over drummen (zoekfunctie) en kijk of vraag ook eens rond op
www.drumforum.nl
daar zijn vast meer ervaringsdeskundigen.
armando
Geplaatst: Ma Jan 17, 2011 6:04 pm
Onderwerp: drumstel in een dakopbouw
Geluidforum schreef:
Wat wordt de buitenafwerking van de wanden dan? Houten rabat-delen?
Maak de opbouw dan maar liever 'standaard' en laat je opdrachtgever investeren in een goede drumcabine. De verantwoording ligt dan bij de leverancier daarvan en jij kunt bouwen zoals je gewend bent. Laat de leverancier de cabine afsteunen naar de de betonnen vloer en ophogen tot de verhoogde vloer.
Leveranciers zijn
http://shop.merford.nl
;
www.esmono.nl
,
www.meyernoisecontrol.nl
en
www.vidar.eu
In dit geval vermoed ik dat deze oplossing rendabel is t.o.v. het helemaal aanpakken van de opbouw. Met name het lekken naar onderliggende verdiepingen lijkt me problematisch en voer voor discussie. Wie is immers verantwoordelijk voor het juist opstellen van het drumstel op de vloer?
een drumcabine is helaas geen optie daar de beste man 2 drumstellen heeft. 1 elektronisch en 1 akoestisch.
de gehele vloer moet in ieder geval aangepakt worden i.v.m de leidingen en afvoeren die hierdoorheen lopen. Dus daar moet ik sowieso een goed strijdplan voor hebben. de wanden en het plafond blijven optioneel. maar daarom mijn vraag wat ik moet doen en of het zin heeft.
Mocht je een oplossing hebben waarmee ik de klant tevreden kan stellen dan hoor ik dat graag.
alvast bedankt.
Geluidforum
Geplaatst: Ma Jan 17, 2011 5:33 pm
Onderwerp:
Wat wordt de buitenafwerking van de wanden dan? Houten rabat-delen?
Maak de opbouw dan maar liever 'standaard' en laat je opdrachtgever investeren in een goede drumcabine. De verantwoording ligt dan bij de leverancier daarvan en jij kunt bouwen zoals je gewend bent. Laat de leverancier de cabine afsteunen naar de de betonnen vloer en ophogen tot de verhoogde vloer.
Leveranciers zijn
http://shop.merford.nl
;
www.esmono.nl
,
www.meyernoisecontrol.nl
en
www.vidar.eu
In dit geval vermoed ik dat deze oplossing rendabel is t.o.v. het helemaal aanpakken van de opbouw. Met name het lekken naar onderliggende verdiepingen lijkt me problematisch en voer voor discussie. Wie is immers verantwoordelijk voor het juist opstellen van het drumstel op de vloer?
armando
Geplaatst: Ma Jan 17, 2011 5:25 pm
Onderwerp: drumstel in een dakopbouw
Geluidforum schreef:
Leuk, maar ik snap er helaas niets van:
Wat is de opbouw (van binnen naar buiten) van de wanden?
Wat is de opbouw (van binnen naar buiten) van het dak?
Wat is de onderliggende ruimte en hoe is deze ingericht?
Is de onderliggende ruimte verbonden met de buren?
Hoe is de toegang tot de dakopbouw? Is er een deur naar onderliggende ruimte?
Wat zijn de afmetingen van de dakopbouw?
Hoe groot zijn de pui en het daklicht?
Op basis van hetgeen je vertelt zou ik je vooralsnog adviseren er je handen niet aan te branden, zeker omdat je er geen ervaring mee hebt!
opbouw wanden v binnen n buiten = 2 x gips op regels van 2 en 4 denk ik met daartussen rockwool van 7
opbouw plafond v binnen n buiten = damwandprofiel (10 cm) met daarop een isolerende laag en daarop bitumen.
vloer is van beton en de eigenaar wil daar een verhoogde vloer maken. ik zat te denken aan agglomer met daaop een balklaag die ik daartussen ook isoleer en dan dubbel undelayment gekruist geschroeft.
afmetingen zijn 8 meter bij 5 meter.
pui is 5 meter breed.
de constructie moet je zien als drie verdiepingen waarvan de eerste 2 van beton en het dakopbouw dus hout. aan 1 kant zit nog een dakopbouw.
heeft het uberhaupt zin om alleen de vloer te doen? want wil hem niet gaan teleurstellen dat dat nix doet. doe het liever goed maar dat is moeilijk en duur.
desnoods doe ik alleen de vloer en 1 wand om het enigszins te beperken(zowel geluid/trillingen als zijn geld uit zijn portemonnee)
Daklicht is een spiegeltunnel van 40 cm doorsnee
oh ja, uiteraard heb je ook het trapgat nog....je begrijpt mijn probleem nu denk ik wel.
In ieder geval alvast bedankt voor je reactie, groet
Armando
Geluidforum
Geplaatst: Ma Jan 17, 2011 4:44 pm
Onderwerp:
Leuk, maar ik snap er helaas niets van:
Wat is de opbouw (van binnen naar buiten) van de wanden?
Wat is de opbouw (van binnen naar buiten) van het dak?
Wat is de onderliggende ruimte en hoe is deze ingericht?
Is de onderliggende ruimte verbonden met de buren?
Hoe is de toegang tot de dakopbouw? Is er een deur naar onderliggende ruimte?
Wat zijn de afmetingen van de dakopbouw?
Hoe groot zijn de pui en het daklicht?
Op basis van hetgeen je vertelt zou ik je vooralsnog adviseren er je handen niet aan te branden, zeker omdat je er geen ervaring mee hebt!
armando
Geplaatst: Ma Jan 17, 2011 4:03 pm
Onderwerp: drumstel in een dakopbouw
mijn klant wil in zijn nieuwe dakopbouw drummen. dit dakopbouw bestaat uit een houten skelet (regels met rockwool gevuld met daaop 2x gips 12,5 mm)met daarop een damwand profiel dak.(profiel is plafond)
de vloer moet 18 cm verhoogd worden i.v.m. hoogte pui en leidingen.
Nu wil hij het geluid en de trilingen gaan beperken.
Ik lees zoveel verschillende dingen wat betreft dit verhaal dat ik niet goed meer weet wat het beste te doen. ook maak ik me zorgen over de glazen schuifpui en een lichttunnel door het dak.
Mijn vraag is dus....hoeveel gaat het schelen als ik de wanden,vloer en plafond doe? en kan ik ook gewoon kiezen voor beperking van geluid/trillingen of moet ik het echt goed doen voor enig resultaat.
Ik hoor graag van jullie,
groet Armando
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group.